Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

01/2010 - A co po novém roce?

Tak máme už zase nový letopočet. Píše se rok 2010. A co je nového u nás v KŽM? Hned několik věcí. Jednak jsme rozběhli stavbu ocelového rámu a dalších úložných prostor (jen otevřené police s celkovou úložnou plochou cca 1,5 m2). Dále rám nové police poslouží současně také jako podpora rohového (obloukového dvoupatrového) traťového dílu Tr2-04 u stanice Ledeč. Rám jsme vyrobili z ocelového Jackelu 40x20 postavili do kouta k oknu a připojili k velkému ocelovému rámu dříve vybudované nábytkové stěny.

Chcete-li číst dál, klikněte myší na nadpis článku.

Samozřejmě také opět pokračujeme ve stavbě dalších dílů nového kolejiště. Tentokrát to je traťový díl Tr2-02. Námětem tohoto dílu je souběh lokálky a hlavní trati a odbočka vlečkové koleje mimo naše kolejiště. Odbočka vlečky je proto zakončena normalizovaným rozhraním Zababov, čímž je zajištěna mechanická kompatibilita s jinými kluby modulové železnice. To bude dobré k tomu, že při provozních setkáních bude možné na toto místo připojit další vlečkové moduly. Třeba moduly některého z hostů, který si je na setkání přiveze.
Tímto traťovým dílem (Tr2-02) logicky končí stanice Světlá, a také my dočasně končíme s výstavbou tohoto směru trati. Dále se budeme věnovat výstavbě stanice Ledeč a trati z opačného směru. Teprve potom, až postavíme tyto traťové díly na své místo, a až budeme znát přesné rozměry chybějícího propojovacího traťového dílu Tr2-03 (který propojí díly Tr2-02 a Tr2-04), začneme s jeho výrobou. Jinak by totiž hrozilo, že nám budou někde nějaké centimetry kolejiště chybět anebo (ještě hůře) přebývat a traťový díl by se nevešel na místo určení. A stejně špatné by bylo, kdyby nám po sešroubování neseděly úhly a dlouhé části kolejiště nešlo přirazit rovbnoběžně se stěnou.
Pokud si někdo myslí, že tzv. obdélníková místnost bývá v našich krajích opravdu obdélníkového tvaru, tak je na hlubokém omylu. Docílit při stavbě domu alespoň trochu přesného tvaru stěn v místnostech je pro naše stavitele a zedníky prostě asi nedostižným ideálem. Jistě to znáte taky ze svého bytu: Každá ze čtyř stěn má jinou délku (rozdíly mohou být klidně i větší než 5 cm), tím pádem žádný úhel v rohu není přesně pravý, a dokonce ani stěny nejsou příliš podobné svislé rovině, spíše válcové ploše s velkým poloměrem. Prohnutí stěny je tak kolem 2 až 3 cm. Kdo si teď myslí, že přeháním, měl by si doma zkusit přiložit přesné pravítko o délce tak aspoň tři, či čtyři metry ke stěně, nebo přiložit k "rovné" stěně opravdu rovnou desku delšího pracovního stolu. Hlavně přitom neztraťte ideály o dokonalosti svého domova.
Od nového roku se také rozrůstá kolektiv dospělých pracovníků KŽM. Lukáš Jursa nám již delší dobu chodil pomáhat, nyní je již členem týmu. Spolu s Víťou Kozohorským se nyní pouštějí samostatně do pokládky kolejí v Ledči. Montáž kolejových polí provádějí samostatně kluci-členové KŽM během schůzek kroužku. Dělba práce je nutností.

A.T. - 3.2.2010