Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

2019 - Budova vodárny - Ledeč - stavebnice KB Model (a částečně z ruky)

Tuto budovu začal stavět v roce 2017 Tom Bartoň ze stavebnice od firmy KB Model (z laserovaného kartonu). Protože jsme neměli vhodnou střechu a Tom mezitím odešel z kroužku, zůstala vodárna nedokončená. Také jsem si byl vědom, že se skutečná vodárna v Ledči poněkud liší od modelu ze stavebnice. Proto jsme odložili téměř dostavěnou vodárnu stranou a věnovali se jiným věcem. V roce 2019 jsme se k této stavbě vrátili a již s většími zkušenostmi ze stavby budov ji dokončil Bohouš Daníček.

Jak tedy stavba probíhala? Nejprve Tom Bartoň postupoval běžným způsobem, tj. slepil stavebnici a natřel obvodové zdivo. Stavbu dokončil, ale nepřilepil střechu. Ve stavebnici byl ovšem přístavek užší, zatímco u skutečné vodárny v Ledči je stejně široký jako budova vodárny. Stavbu jsme pak odložili stranou a věnovali se jiným úkolům.

Teprve v momentě, kdy jsme si již troufli stavět z ruky, jsme se této stavby chopil Bohouš Daníček. V roce 2019 původní přístavek od samotné vodárny opatrně nožem odříznul a udělal jej z kartonu ze stolního kalendáře znovu z ruky ve správných rozměrech podle vodárny v Ledči. Sehnal jsem Bohoušovi další materiál na dokončení díla, a to profilovanou plastovou desku Evergreen na prkenné obložení stěn kolem nádrže s vodou, lepší eternitovou střechu než byla v původní stavebnici (gravírovanou laserem z papíru), dále okna, dveře a komíny, aby mohl stavbu dokončit. To se mu podařilo docela pěkně. Na posledním snímku vidíme vodárnu po konečném nátěru na svém místě v Ledči u nás doma v KŽM.

© A.T.; Článek vložen: 20.4.2020, poslední aktualizace (doplnění fotek) 13.6.2020