Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

01/2016 - Naše činnost v lednu 2016

Od ledna 2016 jsme pokračovali v práci na kolejišti. Silami našich žáků probíhají práce, jako poslední posypy sypaných nástupišť (Matouš Havel), probíhá zaštěrkování kolejí na dvoukolejné trati (zejména Matěj Šedivý) a dokončení příkopových zídek a výstavba nákladní rampy v Ledči (obojí Bohouš Daníček). Jsem velmi rád, že mohu uvedené kluky pustit na kolejiště bez velkých obav, jak to dopadne. Samozřejmě kontrola je nutná, ne že by se stále neměli co učit, ale to jsou již starší zkušenější kluci, kteří samostatné práce již zvládají.

Já jsem osobně předělal horní konec spojovací koleje do depa a již dříve výhybku s odbočkou na ni, kde je nyní již konečně optimální stranové i výškové trasování této koleje, což nejen již odstraňuje slabé místo z našeho kolejiště, ale tím i umožňuje provoz všech lokomotiv, a to včetně pětinápravových 555.0 a 556.0 s nízkými nákolky. Kolem této koleje jsme také položili travní foliáž, aby se mohla zaštěrkovat, což jsem již ponechal na našich svěřencích. Dále jsem v lednu pokračoval v přilepení zvýšených sololitových bočnic na žst. Světlá a dále bude následovat vlepení polystyrenu a vymodelování okraje s krajinou vedle kolejí a její postupné zatravnění a dokončení, což opět již nechávám na našich svěřencích. Tento zvýšený okraj kolejiště má dva cíle jednak modelový vzhled (ve skutečnosti je z této stany stanice také svah nahoru), a jednak ochranu proti pádu vozidel s krajní staniční koleje na podlahu.

Dále jsme se s Tomem Bartoněm věnovali stavbě budov z laserem vyřezaného papíru, což nám dosud nešlo tak, jak bychom chtěli. Ne že bychom snad nedovedli budovy slepit. Ale jde nám o něco více, a totiž i o bezvadné dokončovací práce, nátěry a slušný modelový vzhled. S tím teď chceme pohnout a dát se do stavby větších staničních budov. Učím kluky namíchat správnou hustotu barvy pro pěkný nátěr štětcem. Pracujeme se stavebnicemi malých budov od firmy KB.

Od konce ledna jsme začali také pracovat se stavebnicemi budov od firmy Igra Model, konkrétně jsme dostali k recenzování stavebnici staniční budovy Hronov. Stavebnice je to relativně velká a velmi pěkná, díly zatím pasují docela dobře na sebe. Vlastní lepení je celkem rychlé, ale hodně času stojí nátěry stěn a dílů před lepením a dílčí sestavy (např. okna). Zatím jsme nenarazili na větší problém. Trochu se obávám lepení velké plochy střechy.

A.T. 20.02.2016