Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

06/2018 - Konec školního roku

V červnu 2018 byly jen dvě schůzky KŽM, ale my jsme na konci školního roku spokojení, protože se nám v KŽM podařila řada věcí s našimi svěřenci. Několik velkých a v dobrém slova smyslu podařených věcí zde zmíním.

První z nich je dokončení dioramat s oběma skupinami začátečníků. Každý, kdo pravidelně docházel na naše schůzky, své diorama v klidu dokončil již v květnu. Poslední dodělávky ještě proběhly v červnu. Pro začátečníky byla stavba dioramatu vstupem do modelování krajiny.

Druhá z velmi podařených věcí je úspěšné provozní setkání před koncem školního roku, kterého se zúčastnilo od nás celkem 18 kluků ze všech čtyřech našich kroužků plus několik jejich rodičů a dále ještě dva noví zájemci o práci v našem KŽM. Viz také samostatná fotografická reportáž v oddíle "Akce - uskutečněné".) Setkání bylo úspěšné i proto, že s pokročilými kluky na funkci výpravčích ve Světlé běžel provoz celého kolejiště opravdu skvěle.

Kromě toho se nám podařilo i v kroužcích pokročilých modelářů také řada pěkných věcí. Tam již pracují kluci samostatně a někteří z nich odvádějí opravdu znamenitou práci. Matouš Havel, Bohouš Daníček, Matěj Šedivý, Honza Kaštánek a další postupně pracovali na krajině kolejiště, letos za nimi zůstaly tyto práce, hotová krajina na dvou rovných traťových dílech trati Světlá - Brod (včetně kamenného deskového propustku), hotový základ silnice v okolí stanice Ledeč (včetně tří trubních propustků), doštěrkování v depu ve Světlé, výroba uhelných a štěrkových nákladů do vozů Es, Eas, Sas a dalších. Dále dělali jiní hoši pěkné individuální práce, jako např. modely několika ŘOPíků (vojenských krytů z období I. republiky), pěkné dioráma s budovou, přejezdy, propustky a další.

Té práce jsme udělali v tomto školním roce skutečně hodně a ani ji zde nelze všechnu vyjmenovat, ani ukázat všechny obrázky. Pokud chcete o tom vědět více, doporučuji přečíst si záznamy z naší kroniky za školní rok 2017-2018.

Poslední schůzky našeho KŽM byly 13.6. a 14.6.2018. Přes léto se s některými kluky ještě během letních prací snad příležitostně sejdu. Všem vám přeju pěkné prázdniny a těšíme se na vás opět v září 2018.

A.T. 15.7.2018