Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

04/2024 - 06/2024 - Stavba dalších budov v Ledči

Tento článek popisuje zatím přípravu stavby modelů rodinných domků, školy a dalších budov ve městě Ledeč, které chceme znázornit na našem kolejišti. Článek budu postupně upravovat a tvořit podle průběhu tohoto (pro nás) rozsáhlého projektu.

Na článku se zatím pracuje...

Chcete-li číst dále, klikněte myší na nadpis článku...

Všech šest budov na ledečském nádraží máme již hotových. Ale v oblouku hned za nádražím chceme postavit modely městských domů podle skutečnosti od nádraží až k mostu pod hradem. Tedy úplně podle skutečnosti to nejde, protože máme k dispozici délku oblouku zhruba jen 160 cm a ve skutečnosti je délka úseku mezi krajní výhybkou ve stanici Ledeč a mostem pod ledečským hradem zhruba 700 metrů. Pokud se ale omezíme na vzdálenost mezi oběma přejezdy směrem k městu, vychází tato vzdálenost zhruba 250 metrů. A to již vytváří možnost přijatelného kompromisu, pokud si vybereme jen některé budovy.
Spolu s Vojtou Chalupou již plánujeme umístění modelů budov na kolejišti podle skutečných budov v Ledči. Vojta již před časem pořídil z katastrálních plánů půdorysy vybraných budov. Tento projekt počítá se stavbou cca 8 až 10 domků i větších budov. Je to však běh na dlouhou trať. O víkendu jsem byl v Ledči fotografovat průčelí vybraných budov, viz fotografie pod článkem. Bohužel ze zadní strany od zahrádek se budovy většinou pro nepřístupnost nedají vyfotografovat.

Z rozměrů budov podle katastrálních map vyplývá, že několik budov pro místo typických by se nám na kolejiště vešlo. Jedná se o rodinné domky v ulicích Lipová a Nádražní. Budova školy v ulici Komenského je však značně veliká, takže dělá trochu problém ji na kolejiště mezi ostatní budovy nějak rozumně vměstnat. Budeme se s tím muset nějak poprat.

Tento projekt znamená nakreslit výkresy jednotlivých budov pro vypálení stěn laserem, dále nakreslit okna a dveře včetně rámů pro 3D tisk, sehnat materiál pro krytiny modelů střech, dále sestavit budovy postupně jednu po druhé do finálního stavu a osadit je na kolejiště. Nesmíme zapomenout na nezbytné terénní úpravy pod budovami a úpravy zahrádek těchto budov. Většinou se jedná o rodinné domky, ale také školu, restauraci apod. Bude to práce na několik dalších let. Nezapomínejme, že chceme, aby modelářské práce dělali převážně členové našich kroužků a že role nás dospělých je jen pořídit výkresy, případně výpalky stěn z překližky a 3D výtisky oken a dveří.

Na článku se zatím pracuje...

©A.T. - 4.4.2024, poslední doplnění textu a fotografií 8.4.2024